• Zapklare Brokken

    Zapklare Brokken is een boek. Ondertitel: alles wat je moet weten over reclame. Dat is nogal een belofte, ja. Maar dan heb je ook wat. En wie schrijft dat eigenlijk? Hans van Dijk, tekstschrijver sinds een jaar of wat. Meer.

De Grand Old Master Cor Jaring (en het Idee)

Cor Jaring in De Zwijger
Omdat Anthon Beeke niet kon, mocht ik invaller-grand-old-master zijn in Pakhuis De Zwijger. Vijf van die g.m.o.’s was gevraagd een talent te introduceren. Voor mij is die keus niet moeilijk: ik vraag in dat soort gevallen altijd Victor Ponten van Habbekrats. Maar daar gaat het nu niet om.
Eén van de andere masters was fotograaf Cor Jaring. Door hem herinnerde ik me ineens het moment dat ik écht begreep wat een Idee is, en wat daar de kracht van kan zijn.

Cor Jaring was lid van één van de meest fantastische kunstgezelschappen ooit. Het had vele namen: de Insekten Sekte,  het Deskundologisch Laboratorium, het Amsterdams Ballongezelschap.

Het Deskundologisch Laboratorium bedacht “Nederland is bijna klaar”. De gedachte was ongeveer: “Er moet in de Achterhoek nog een hekje geschilderd worden, en in Groningen nog een stukje weg aangelegd, maar dan is Nederland echt klaar. Af.
Dat was nu eens echt een Idee. Een zinnetje van vier onbijzondere woorden, maar de gedachte was en is nog steeds meeslepend. Je zag meteen de grap, de mogelijke toepassingen en vooral: je zag de enorme waarheid ervan. Ga in de trein zitten, kijk naar buiten en je denkt nog steeds: Nederland is bijna klaar.

Het was een eer om met een monument als Cor Jaring in één programma te zitten. De anderen waren trouwens ook niet min:

  • Jaap Drupsteen, ook al een jeugdheld want hij vond motion graphics uit, ver voordat het woord bestond
  • Trude Hooykaas die o.a. er persoonlijk voor heeft gezorgd dat het prachtige Kraanspoorgebouw er is gekomen
  • Frans Weisz, regisseur van prachtige speelfilms en tv-drama’s (en ook enthousiast regisseur van reclamefilmpjes).

Zij introduceerden resp. Odi Busman, Wessel Westerveld, René van Engelenburg en Anna van der Heijde. (N.B. Linkjes zijn soms een beetje dubieus, maar ‘t is beter dan niks.)

Op de foto: Cor Jaring in gesprek met presentator Jörgen Tjon a Fong. Door Cor Jaring werd het een heel bijzondere avond. Cor Jaring vertelde “dat het hier allemaal begonnen was”… want zijn eerste baantje was in pakhuis De Zwijger, toen het nog een pakhuis was en niemand ooit maar gehoord had van het woord creatieve industrie.  De hele familie Jaring werkte in de haven, en dus ook Cor hoewel hij een schriel ventje was en “bocheltje” werd genoemd. En zo ging het maar door.

Hopelijk wordt er snel een documentaire gemaakt over Cor Jaring. Als iemand nog iets wil lezen over het leukste Nederlandse kunstgezelschap ooit, lees dan De Bestorming van het Onmogelijke van Marjolijn van Riemsdijk.

comments

-->