• Zapklare Brokken

    Zapklare Brokken is een boek. Ondertitel: alles wat je moet weten over reclame. Dat is nogal een belofte, ja. Maar dan heb je ook wat. En wie schrijft dat eigenlijk? Hans van Dijk, tekstschrijver sinds een jaar of wat. Meer.

De concentratie van talent in de reclame

janb_spreekt.jpg

Jan Bouts hield een prachtige toespraak bij de presentatie van Zapklare Brokken op 12 november. Bij de volgende passage zag je “ons reclamemakers” met centimeters tegelijk groeien:

[…] de concentratie van talent in de reclame was vele malen groter dan in welk vakgebied ik ooit ben tegengekomen. Niet onder professoren, niet onder schrijvers, niet onder theatermakers, niet onder onderzoekers zit zoveel talent bij elkaar als in de reclame, zoveel hardwerken, zoveel integriteit.

De hele façade van luchtige kleding, oppervlakkige scherts lijkt een Potemkin dorp om te verbergen dat dit een serieus vak is voor serieus talent. Dat heeft grote nadelen, de verkeerde mensen kloppen aan de deur, mensen lopen gewoon het bureau binnen en zeggen dat ze strateeg willen worden. Waarom? Omdat het zo interessant lijkt. Alledaags nihilisme lijkt een goede reden om creatief te willen worden en te oud voor achter de bar een goede reden voor account.

Lees hier als pdf de volledige tekst van de beste toespraak ooit bij een boekpresentatie gehouden (ja, het blijft reclame).

comments

-->